Evas hästblogg

Jag är en kvinna i mina bästa år som rider så mycket jag kan och hinner. Just nu har vi två hästar i familjen. Ett eget uppfött halvblod som heter Turbo Cartoon och som är född 4 april 2010 av mamma Flowerhills Tara. Tara är en irländsk sporthäst född 1999 som vi ägde i nästan 8 år men som vi sålde nu i mars till en glad Marie i Karlstad. Sen har vi Einar, en valack efter Cardento, 10 år, hopphäst men också väldigt duktig och fin i dressyr. Vi är min dotter Jessica och jag och till viss del maken-finansiären.:-)

Inge bra

Kategori: Allmänt

I morse var Eva i stallet ganska länge. Vi fick mat och sen kom Ann hovslagare och satte nya skor på både Skrållan, mig och Noppe.
Eva pysslade med alla och gav Turbo medicinen, men hon blev bekymrad igen när de släppte ut Skrållan och fölen. Jeppe sprang iväg med full fart, men Turbo kom kanppt upp i trav innan han saktade ner igen och stannade och började beta istället. Det var som att han inte hade kraft att springa...
Ikväll har alla stalltjejer ringt Eva och varit bekymrade över Turbos allmäntillstånd. Hon har messat med veterinären igen precis som varje dag och de ska pratas vid i morgon bitti...
Vad kan felet vara egentligen? Nu är ju magen bra, konsistensmässigt i alla fall...

Turbo friskare, Eva bruten tå?

Kategori: Allmänt

Turbo har varit sjuk i flera veckor. Lilla Jalapeno, Jeppe, Charlottes svarta hingstföl flyttade hit 29 oktober. Då fick Turbo flytta till andra sidan stallgången och bo närmare honom och sen dess har inte Turbo diat ngt.
Han var väldigt orolig och ledsen över det i nästan en vecka, men jag har tyckt att det varit rätt skönt. Inte är jag lika hungrig hela tiden heller.
Däremot fick han diarré efter ca tre dagar. Han har haft förskräckligt ont i magen. Det har bara sprutat och runnit om honom. han har varit hungrig, utom på havre och morötter, dem ratade han.
I fredags tog Eva hit en veterinär. Hon gick igenom honom grundligt och lade pannan i djupa veck och tyckte inte alls han såg frisk ut.
Han har förutom diarrén haft feber i några dagar och varit väldigt hängig och slö.
Men igår och idag har bajset blivit fastare och Eva har skurat både box och svans så de ser ok ut igen.

Dock hade han någon konstig attack ikväll. Han stod och tryckte baken mot boxväggen, tryckte ihop hela baken och magen, sänkte huvudet och höjde baken. Såg ut som åsnan Ior, ledsen och hängig. Eva tog ut honom och ledde runt honom i stallet. Han pruttade lite några gånger och gick väldigt stappligt. Men kanske han bara gick och spände sig i rumpan, efter ett tag slappnade han av lite mer och rörde sig lättare.
Veterinären i fredags tog diverse blodprover samt ordinerade honom Probomin, ett laktospreparat som Eva sprutat i honom en gång om dagen. Alla prover hade sett bra ut utom Fibrinogenet som hade varit lågt. Vilket var konstigt tyckte de, det borde ha varit högt vid en infektion...
Ja jag vet inte, Eva skulle fixa med hans bakhovar idag också som har en liten infektion i strålen. När han plötsligt sliter sig och sätter ner den ena rakt på Evas tår då håller hon på att svimma! Det gjorde tydligen sjukt ont, hon bara stod och stönade ett bra tag.
Precis som när hon tog in mig från hagen häromdagen och ramlade på isen och slog i ena knät så jag höll på att kliva ner henne. Men knät är blått och svullet, lite ömt och tån är nu väldigt svullen, bultar och är helt blå, framförallt under!
De har ingen tur de där två...