Evas hästblogg

Jag är en kvinna i mina bästa år som rider så mycket jag kan och hinner. Just nu har vi två hästar i familjen. Ett eget uppfött halvblod som heter Turbo Cartoon och som är född 4 april 2010 av mamma Flowerhills Tara. Tara är en irländsk sporthäst född 1999 som vi ägde i nästan 8 år men som vi sålde nu i mars till en glad Marie i Karlstad. Sen har vi Einar, en valack efter Cardento, 10 år, hopphäst men också väldigt duktig och fin i dressyr. Vi är min dotter Jessica och jag och till viss del maken-finansiären.:-)

Snuttjullen!

Kategori: Allmänt

Han är så söt min lilla grabb!



han pussas gärna
Tycker om att bli kliad och borstad.
Är busig men snäll.
Vill lära sig saker.
Kan gå i grimma, kan lyfta på frambenen och få de hovarna rengjorda.
Börjar förstå smack och ptrooo,
Han vill äta upp allt och alla.
Alla vill äta upp honom. :-)

Turbo Turre!

Han är bra i magen!

Bajsdag

Kategori: Allmänt

I morse fick vi inte gå ut när Mikaela kom... Turbo var trött hade haft ont i magen under natten.
Lite senare kom Eva ut och stoppade in ngt i Turbos rumpa!  En yster dans började. De sprang runt, runt och Eva försökte hålla kvar den vita grejen i rumpan på grabben, men till slut bockade han så hon tappade ut allt och förlorade... thihihi...
Jag förstod senare att hon hade försökt ta tempen på honom men att den hade åkt ut när den kom upp till 38,1... hon försökte en gång till, men det gick inte bättre.
Sen städade hon vårt rum och tom väggarna! Turbo hade sprutlackerat dem med sin "goja"...
Sen blev det en jobbig dag. Hon lämnade oss inne! Påstod att det var bättre för Turbo, det kanske det var , men det var jobbigt för mig, instängd mellan fyra så små väggar med den lille vilden mellan 10-17!  han sov ju emellanåt men sen var han stökig emellanåt...

Eva var dock tillbaka och gav oss mellis vid halv fem och sen fick vi äntligen gå ut i hagen! Skönt! Ett tag... men sen blev det kallt och regnigt...
Eva red Diablo såg jag, men det såg inte så piggt ut...

När vi kom in igen var det nybäddat och jag tror minsann hon hade tvättat väggarna igen också! Det har luktat surt bebisbajs hos oss hela dagen!
Hon gav Turbos rumpa en omgång till med tvål och vatten också...men ren blir han ju inte.

Turbo 17 dagar

Kategori: Allmänt

Idag var en ruggig dag. Ingen sol, bara regn och SNÖ! Lilla gubben frös och skakade i hagen. Men Camilla kom och tog in oss ganska tidigt. Det var skönt.
Framåt kvällen kom Eva och Kim. Eva tog tag i vårt rum och slängde ut hälften tror jag, hon hojtade om att det var såå blött! Kim borstade oss och pysslade. Jag åt lite mer hö och Turbo stod snällt och lät sig pysslas med. Snön fortsatte att vräka ner så jag hörde att de pratade om att låta bli promenad idag. Skönt det!
Men när allt var klart och de just skulle gå och stod och kikade på oss mellan gallren så... ser de plötsligt att grabben är helt blöt i baken och fjusss...där kom en rännil av vattentunn diarré ur honom.
Han var helt blöt på hela rumpan, svansen och halva länderna eftersom han hade viftat med svansen i allt det blöta.
Nu blev det sanering. Fram med vatten, hink och svamp. Kim höll i och Eva tvättade. Men det verkade som om han tyckte det var skönt för han stod helt stilla och lät sig tvättas.
Hoppas det går över fort!

12 dagar

Kategori: Allmänt

Jessica har kollat upp att min unge går upp ca 2 kg per dag och att jag behöver äta 70 kg per dag! Ojojoj, hur ska jag hinna?!
Men jag ser att han har blivit större, tänder har han fått också den rackarn. Jag får passa honom hela tiden nu när han suger för ibland biter han till.
Eva mätte honom och han var ca 117 cm i mankhöjd. Tyvärr gjorde hon inte det när han föddes... men hon tror att han har växt nästan 10 cm på de här knappt två veckorna. Men det är tydligen helt normalt...
Idag gick vi en ny promenad för Turbo, min gamla vända till brevlådorna och tillbaka, men det gick bara bra. Han var lugn och fin. Lotta och jag gick och Eva gick med grabben.



Turbo 10 dagar

Kategori: Allmänt

Idag har vi varit ute i vår hage hela dagen.
Mikaela släppte ut oss tidigt i morse, men inklusive en stor höpåse så det var nice! Jag hade att plocka med större delen av fm och Turbo höll sig bra inom staketet.
På em kom först Charlotte och tog in oss tillsammans med några yngre tjejer, de gick visst på hennes skola tyckte jag det lät som, De var i alla fall inne hos oss och lekte med Turbo en bra stund. Han såg ut att gilla uppvaktningen och jag var inte så ledsen för det, då fick jag äta mellis i lugn och ro.
Lite senare kom Eva med två andra kompisar, de hette Ewa och Olivia. Vi gjorde vår vanliga "varsin sida av boxdörren ceremoni". Turbo fick snabbt på sig grimman och sen bar det av på promenad.
Idag ville han inte alls gå över betongklumpen först, stod och tvekade och tjafsade jättelänge, till slut tog han i princip ett jämfotahopp över! Hoppa kan han då!
Som avslutning gick vi ett varv nere på ridbanan, helt onödigt tyckte jag, men det lät som om de ville testa om Turbo kunde gå kvar ordentligt i grimman eller om han bara skulle kuta iväg i "sin lekpark!". Men han skötte sig bra. Tog några extra skutt och ville springa, men det var helt i sin ordning. :-)

Solig fin dag 8

Kategori: Allmänt

På fm idag gick vi ut med Charlotte i hagen, men vi åkte snabbt in igen för min odåga till son tryckte sig ut genom staketet två gånger! Stod och hoppade i sågspånshögen intill som ett barn i en vattenpöl.
Eva och Karin kom senare på em. Då gjorde vi om bortsningsproceduren med Turbo och mig på varsin sida av boxdörren. Idag var Eva med Turbo, grimman kom på direkt och jag hörde att han stod still när hon borstade men att han inte riktigt fattade vad hon menade när hon lyfte upp en fot i taget för att kolla hovarna. Då lutade han sig på henne och höll på att trilla.
Efter det gick vi en promenad, samma som igår och det gick ännu bättre idag. Efteråt passerade vi stallet och gick ner till hagen igen. Jag hörde direkt att det knäppte i tråden, så jag förstod vad de hade gjort.
Men det fattade inte Turbokillen... efter en stund stormade han med full fart in i tråden, tog en tugga och... for bakåt med en väldig fart!
Jag sprang efter och ropade och försökte varna honom, men som vanligt lyssnar ju inte ungar utan ska upptäcka saker och ting på egen hand...
Tre gånger var han på tråden, jag sprang efter hon varje gång för att varna, men försent.
Sen blev han trött och lite rädd. Stod nära mig, vilade, men lade sig inte ner och försökte även beta lite, men det är ju inte så lätt med de där långa benen... :-)


Turbo dag 7

Kategori: Allmänt

De sista tre dagarna när Eva har kommit har hon haft med sig olika assistenter, Karin, Josefine och Lotta. Vi har också varit ute och gått mot Täljö med grimma och grimskaft. Jag har tittat på med ett upphöjt lugn när de har försökt få på Turbo grimman. Jag kan ju inte hjälpa dem, men jag försöker tala om för honom att det är lugnt. :-)
Promenaderna har gått bra, det svåraste för Turbo var att kliva över betongblocket som låg över vägen. En av gångerna fick Lotta mer eller mindre lyfta över honom.
Vi har också fått en egen hage! Idag släppte Charlotte ut oss där för första gången. Nice, tyckte jag, lite gräs att knapra på! Turbo fick ett par extra hästkrafter förstås. For runt som en tok och en vända hoppade han rakt igenom tråden! Han fullkomligen gjorde en kullerbytta igenom! Det tyckte han inte var så kul, vi var ju plötsligt på varsin sida av staketet. Hmmm, jag fick lov att ropa på honom så han höll sig i närheten och Eva och Charlotte hjälpte honom in igen.
Idag var ade inte lite fräcka. De ställde mig på utsidan av boxen och Turbo var kvar innanför. Nej, det gillade jag inte... men till slut förstod jag att det var rätt ok. Eva borstade mig och gjorde rent min svans där jag stod på utsidan och Lotta borstade på och pysslade med Turbo på insidan.

Tänk, en hel vecka har jag haft en son! tiden går bra fort och han har nog växt en del redan.

Turbo dag 4

Kategori: Allmänt

Under em idag var grabben och jag ute i paddocken i tre timmar. Det var skönt, bra väder och han fick springa av sig. Idag tränade han på att stegra sig...
Tidig kväll kom Eva och så småningom Karin. Eva städade ur vårt sovrum, jag hörde henne allt muttra ngt om 4 skottkärror ut, torvbal och två korgar halm in... men vad tror hon, vi är ju två som delar på mitt lilla krypin nu. Klart det blir stökigt, och som Turbo äter så måste ju jag äta lika mkt för att ha ngt att ge honom och det är ju inte så att han dricker upp allt. En del måste ju komma ut som fast materia också!


Så här utslagen låg den långbente när Eva kom idag.
Men när bäddningen var klar så trasslade hon på honom grimman igen, det gick riktigt bra idag. Sen gick vi ut i paddocken igen.
Det var skönt med en stund ute, men han var nog lite trött, stod mest och försökte ta sig ut utanför staketet. Han hade grimman på sig ute och den hängde och slängde. Sen skulle de ta honom i grimskaftet och leda in honom, han protesterade vilt och drog sig bakåt. Men jag stod lugnt och tittade på, tycker nog att han ska lära sig... vad är grimma och grimskaft att bråka om?
Men efter en liten stund så gick han snällt med Eva i grimskaftet hela vägen in i stallet.
Duktigt! :-)

Turbo tre dagar

Kategori: Allmänt

Idag var Turbo och jag ute i paddocken i flera timmar. Det var riktigt skönt, jag hade ingen lust alls att gå in igen. Det krävdes mkt godis för att få mig att gå in igen...
Turbo hade också kul, han var pigg och glad som vanligt men hade inte riktigt koll på var gränserna gick. Sprang rakt in i grinden tex.
Framåt kvällen kom Eva och en ny tjej, hon hette visst Kim och hjälpte till med Snaps hörde jag.
De föste över oss i Loppes gamla box medan de bäddade rent och sen... startade en ringdans.
De ville prompt ta på Turbo en grimma, jag tyckte det var helt onödigt att tjafsa med det så jag ställde mig effektivt i vägen länge, föste undan lillen och lät dem inte komma i närheten. Men efter en bra stund, en halvtimme kanske så knep Eva honom i ett obevakat ögonblick och han stod stilla och fick grimman på sig. Han var rätt snygg i den, men såg lite fångad ut.
Sen var de tydligen nöjda. Gick ut och Turbo liten såg helt slut ut. Han försökte äta lite med den på sig och sen så somnade han, tvärnit. Jag var också trött efter dagens ansträngningar.



  Grannarna

  Söt men högljudd

Turbos andra dag i Livet

Kategori: Allmänt

Eva kom även i morse och gav oss frukost. Natten gick bra, lillen åt och sov blandat och jag fick också vila lite.
Efter frukosten tvättade Eva av mina blodiga ben och gjorde rent svansen, den var också blodig efter gårdagens arbete.



 Vilka bakben!

 Snygging!

 

Idag på eftermiddagen kom Eva tillbaka och så gick vi ner till ridbanan. Jag gillade det inte alls först, trodde de skulle släpa ut mig utan att turbo var med, men han fick följa med och till slut fatta han att han skulle hålla sig till mig och gå intill. Men jag blev riktigt arg och upprörd på alla innan vi fcik ordning på allt!

Mera föl

Kategori: Allmänt







Babybilder

Kategori: Allmänt

Jag tror bilder säger mer än ord ibland.

 Fortfarande fuktig







   








Bebisen ute!

Kategori: Allmänt

Fram emot halv tre i natt så kände jag att det pockade på. Jag vandrade runt lite, lade mig ner, Eva kom fram och in i boxen. Hon satt vid min sida hela tiden, Det var jobbigt på slutet och jag orkade inte riktigt krysta färdigt. Eva hade tydligen slagit på larmet för plötsligt var både Mats och Charlotte där. Mats hjälpte till att dra ut det sista. Bebisen har väldigt långa ben! Jag låg utsträckt och krystade och Mats drog och sen kom den ut den lille.
Nu har vi varit uppe och gått, den har ätit och kan även prata.
Eftersom jag inte vet vilken sort det är än så kan jag inte säga vad han hon ska heta. Men är det en kille så får han heta Turbo! Är det en tjej får hon heta Thyra. Tack för det förslaget Clara!
 och Theo!

Påskafton

Kategori: Allmänt

ikväll hände ngt underligt.
Vi, mina polare och jag undrade varför ingen kom med kvällsmaten, men sent omsider så stormar Eva in.
Vi får mat, vatten, allt är frid och fröjd. Men hon börjar mocka åt mig igen, samt lägger in en massa ny halm. visserligen trevligt... men varför?
Därefter börjar hon släpa in en massa konstiga saker i Loppes gamla box. Jag vet inte allt vad det heter, men nu ser det ut som om hon tänker stanna här! Säng, kuddar, sovsäck, till och med en liten svart låda med ngt rött i som hon hällde upp i en kopp....
Sen säger hon åt mig: så kläm ut den lille nu, jag är här hos dig i natt...